Witamy Serdecznie Wszystkich na forum i zapraszamy do rejestracji ;)
Partnerzy:   Dotacje Unijne Wrocław
Odpowiedz 
Kuchnia
05-06-2011, 14:53
Post: #1
Wink Kuchnia
*Kochasz spędzać czas w kuchni
*Masz jakiś ciekawy przepis

Pisz śmiało w tym wątku Smile
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Advertisement
05-06-2011, 20:19
Post: #2
RE: Kuchnia
Sezon szparagowy się zaczął.
Jestem miłośniczką, wręcz fanką, szparagów.
Uwielbiam je w każdej postaci. Ale póki jest ich mało, to ugotowane na parze i polane oliwą z prażonym sezamem, są wystarczającym zaspokojeniem mojego łakomstwa. Jeśli macie jakieś ciekawe przepisy z chęcią je poznam. Zanim zaczęła plonować moja szparagarnia kupowałam szparagi w Strzeganowicach (droga na Świdnicę). Tam jest potężna plantacja i "zwykły człowiek z ulicy" może je tam nabyć w drodze kupna Smile Są świetne, mają nieprzerwany ciąg chłodniczy i dlatego nie są włókniste. Dopiero kilka lat temu zjadłam prawdziwe, pyszne szparagi. To co można kupić w sklepach, to strata kasy i wielkie rozczarowanie. Szparagi ze Strzeganowic po dokładnym obraniu obierakiem i ugotowaniu "al dente" to najlepsze warzywo w maju. Do tego jakieś delikatne mięso np. pierś z kurczaka albo łosoś lub pstrąg i mmmmm... już się zaśliniłam Smile
Aaaa... przypomniało mi się, że kiedyś kupowałam też szparagi w Wojnowicach. Nie były tak dobre jak te ze Strzeganowic, ale niezłe.
Po nasyceniu pierwszego głodu szparagowego robię szparagi zapiekane pod beszamelem. I właśnie takie dla niektórych są hitem Smile
Namawiam Państwa do jedzenia szparagów, bo naprawdę warto Smile
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-06-2011, 20:27
Post: #3
RE: Kuchnia
Kilka lat temu jadłem jajka na szparagach. Smaku szparagów już nie pamiętam, jajka za to kochamSmile
Z tego powodu znalazłem przepis w internecie, bo sam w kuchni to tylko w makaronach i zupach się odnajduję.

Jajko sadzone na szparagach.
Składniki dla 2 osób:
• pęczek zielonych szparagów
• 2 jajka
• sól morska
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 3 łyżki masła

• dodatki do wyboru:
tarty parmezan lub correggio
szczypiorek
natka pietruszki
bazylia

Zielone szparagi umyć, odciąć białe i twarde końce, obrać 2/3 długości od końca, gotować na parze lub w małej ilości wody. Odcedzone szparagi polać roztopionym masłem, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie posiekaną natką pietruszki. Ułożyć na talerzu z jajkiem sadzonym, przyrządzonym na maśle. Posypać szczypiorkiem, tartym parmezanem lub serem correggio. Podać na śniadanie lub ciepłą przekąskę z pieczywem, grzankami.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Advertisement
05-07-2011, 05:57
Post: #4
RE: Kuchnia
To teraz poproszę przepis na pieczony schab i czym można go nafaszerować oprócz czosnku .

Fotopasja Jelcz Laskowice

http://www.fotopasja.prv.pl

[Obrazek: msn-wink.gif]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-27-2011, 06:36
Post: #5
Syrop sosnowy
To już ostatnia chwila na zrobienie domowego syropu z sosnowych pędów. Zrywa się je póki są zielone, nie zdrewniałe. Mam sosny w ogrodzie, a ponieważ nie chcę, aby wyrosły z nich wielkie drzewa, to co roku je "uszczykuję", dzięki temu zagęszczają się. Jeśli zrywa się sosnowe przyrosty w lesie należy to robić rozważnie. Nie ogołocić całej sosny, a przyrosty uszczykiwać do połowy.
Jak już mamy nazrywane pędy, wsypujemy je do dużego słoja lub innego przezroczystego naczynia. Ja wsypuję je do plastikowego wiaderka przeznaczonego do wstępnego wyrobu wina. Przesypujemy je cukrem, podobnie jak to się robi z malinami. Stawiamy naczynie na słońcu i czekamy 7-10 dni, aż puszczą sok. Dobrze jest je codziennie przemieszać. Sok zlewamy i w zależności od tego kto będzie go używał:
- dla dzieci - wlewamy w jak najmniejsze słoiczki (mogą być buteleczki po soczkach) i pasteryzujemy ok. 10 minut. Można nie pasteryzować i wstawić do lodówki.
- dla dorosłych - syrop mieszamy ze spirytusem. Na 1 litr syropu 100 ml spirytusu.
Miłej degustacji Smile
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Advertisement
08-29-2011, 19:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-29-2011 19:45 przez cindirella70.)
Post: #6
RE: Kuchnia
Nie powiem, żebym kochała przesiadywanie w kuchni, ale z rozsądku na co dzień gotuję sama. Widzę, że na forum wiele osób lubi pizzę, mogę się podzielić sprawdzonym przepisem:
300 g mąki
20 g drożdży
200 ml ciepłej wody
15 ml oleju
5 ml soli

- wymieszać wszystko w podanej kolejności
- wyrobić ciasto ręcznie, uformować kulę (powinno być miękkie i nielepiące)
- pozostawić na godzinę w przykrytej misce
- rozwałkować i umieścić na blaszce posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą
- po wierzchu posmarować przecierem pomidorowym

Na to kładziemy różne składniki w zależności jaką pizzę chcemy zjeść: ser żółty, boczek, kukurydza, ananas, pieczarki, pomidory, tuńczyk, oliwki, możliwości jest dużo Smile
Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Smacznego Tongue
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-29-2011, 19:47
Post: #7
RE: Kuchnia
Ja na wierzch pizzy robię sos z gęstego przecieru pomidorowego, a częściej z takiej pasty pomidorowej, którą robię mieląc przez maszynkę podgotowane pomidory. Takie "z psem i z budą" czyli ze skórkami i pestkami. Dorzucam do tego dużą ilość czosnku przeciśniętego przez praskę, zioła prowansalskie a w sezonie świeże zioła, pieprz czarny świeżo zmielony, paprykę ostrą i łagodną, a także ze 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Mieszam to wszystko, zostawiam na chwilę żeby się przegryzło (ciasto w tym czasie rośnie) i smaruję wierzch. Kiedyś na wierzch wrzucałam wszystko co się nawinęło. Z biegiem czasu doszłam do tego, że nie powinno być więcej niż 2-3 składniki. Jeśli chcę zrobić pizzę o kilku smakach, to robię to pasami. To znaczy prostokątną blaszkę dzielę (umownie) na 4 części i układam. Np. na pierwszej jajka na twardo, szpinak i szynkę, na drugiej salami, oliwki i paprykę, na trzeciej tuńczyka, pieczarki i cebulę w plastrach, na czwartej kurczaka (może być wędzony) ananasa i ostrą paprykę. I tak dalej. Jak napisała Cindirella, możliwości jest wiele. A nam lepiej smakują pizze smakowe niż dużo i wszystko razem. Ale to oczywiście kwestia smaku Smile tak tylko mi się nasunęło, więc się wtrąciłam. Mam nadzieję, że Cindirella nie ma mi tego za złe Smile
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Advertisement
08-29-2011, 20:19
Post: #8
RE: Kuchnia
Dziękuję za uzupełnienie przepisu o przyprawy, oregano, bazylię i pieprz też dodaję do pizzy, a w przepisie nie napisałam. Więc absolutnie nie mam za złe, wręcz przeciwnie, sama skorzystam z tych wskazówek Smile u mnie na jednej pizzy są na poszczególnych kawałkach dla każdego inne dodatki, i obowiązkowo sos czosnkowy.

Z Twojego przepisu robiłam już słone ciastka serowe, były rozchwytywane na jakiejś imprezce Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-30-2011, 16:19
Post: #9
Ciasto drożdżowe - "samosięrobi"
(08-29-2011 20:19 )cindirella70 napisał(a):  Z Twojego przepisu robiłam już słone ciastka serowe, były rozchwytywane na jakiejś imprezce Smile

Cieszę się, że ciastka smakowały Smile
Teraz przepis na ciasto drożdżowe, które "samosięrobi". Jest to właściwie drożdżowo-kruche. Ale lubię je i jest łatwe, więc wklejam. Wychodzi z tego duża blacha. Zanim dodam kruszonkę posypuję ciasto sezonowymi owocami. Wiosną jest to rabarbar, później truskawki, porzeczki, jabłka, śliwki, brzoskiwnie itd. Ze wszystkimi owocami smakuje dobrze, ale bez owoców też jest niezłe. Myślę, że gdyby wrzucić masę serową albo budyniową też byłoby fajne.

CIASTO DROŻDŻOWE „TOPIELEC”


• 3 szklanki mąki – przesiać
• 10 dkg drożdży pokruszyć na mąkę (można zrobić rozczyn z 1 łyżeczką cukru)
• dodać 4 jajka
• i posiekać 25 dkg margaryny lub masła

Zrobić z tego kulę i wrzucić do garnka z zimną wodą. Po ok.15 minutach, gdy wypłynie na wierzch, dodać szklankę cukru i cukier waniliowy. Ułożyć na blaszce, posypać kruszonką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok.30-40 min. w temp. 160-180 st.C.

Kruszonka

1/6 kostki(40g) margaryny i kawałeczek masła
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru

Zagnieść, zrobić kulkę. Skubać na wierzch ciasta.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Advertisement
08-31-2011, 19:53
Post: #10
RE: Kuchnia
Wypróbuję ten przepis i każę temu ciastu żeby samo się zrobiło, a w dodatku jest drożdżowe, mniam Smile
Proponuję na deser zrobić koktajl bananowy z cynamonową nutą. Jest pyszny, warto spróbować:
- 2 banany
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- pół litra mleka
Wszystko razem miksujemy, posypujemy po wierzchu cynamonem i… koktajl znika.
Wink
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


[-]
Share/Bookmark (Show All)
Facebook Linkedin Technorati Twitter Digg MySpace Delicious

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Jelcz Laskowice Forum - Forum mieszkańców Jelcza Laskowice | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS